Mappa: "Mekk mester" a netfüggő

"Mekk mester" a képanimátor

avagy, ahogy én csinálom, nem csinálja senki

A honlapom indulásával egy időben, amikor is képeket kerestem a díszítéséhez, szembesültem azzal, hogy mások milyen fantasztikus animált képeket tudnak csinálni. Csillognak-villognak, repkednek, járkálnak a figurák a képeken, némelyik rémesen rondán, némelyik aranyosan. Irigykedtem ezekre. Nagyon! Nem a gazdájukra, mert én soha senkire nem irigykedem azért, mert valamit tud, amit én nem, hanem a tudásra úgy általában, amivel ilyen képeket lehet csinálni. Eget-földet megmozgattam, hogy olyan helyet találjak, ahol megtanítanak engem animált képet készíteni, de sehol nem találtam ilyet, hiába jártam be a világ szegét-zugát.
Jobb híján, begyűjtöttem egy csomót a mások képeiből. Mivel én egy raktározós típusú ember vagyok, minden, ami tetszett, már magamévá is tettem, nem érdekelt az, hogy tudom-e használni valaha is. Erről az oldalamról a szekrényeim is tudnának beszélni, mert dugig vannak olyan cuccokkal is, amiket az életben nem viseltem még, de amikor megláttam és megvettem, még ezt nem tudhattam előre ugyebár.

Az animálási kényszerem odáig fajult, hogy kerestem olyan képszerkesztőt, amelyik animálni tud. Letöltöttem a gépemre, majd nagy elánnal beraktam egy akármilyen jpg formátumú képemet, amelyikért nem volt kár, ha tönkre is ment volna, és vártam, hogy mozogjon. Nem mozgott! A fene egye meg! Miért nem mozog? Azt olvastam a képszerkesztőről, hogy milyen szuper, akkor most miért nem csinál semmit? Valamit nem jól csináltam? Töröltem a képet, és másik semmire valót raktam be, hogy hátha azzal megy a dolog. Nem ment. Meg sem nyikkant! Lehet, hogy rosszul töltődött fel a program? És már töröltem is az egész kócerájt, hogy újra visszatöltsem a gépre, hátha akkor tökéletes lesz. Az eredmény ugyanaz volt, amikor próbálkoztam vele. Rendben. Rossz a program! Megint kitöröltem az egészet, és kerestem másikat. Nem túlzok, hogy a húszas nagyságrendig jutottam el a fel-letöltögetéssel az animátorokat illetően. Sikertelenségem vigasztalása érdekében, két le-feltöltés közben, olyan generátorokat is felfedeztem, amelyek ott helyben megcsináltak nekem egy-egy animált képet. Mentem egyiktől a másikig, csináltam pár képet. Ezek abból álltak, hogy kerestem ott egy alapot, kiválogattam az ottani menüből, hogy milyen figurák legyenek rajta, amit egyszerűen az alattuk lévő kis négyzetbe rakott pipával értem el, enter, és már kész is volt az animált kép. A madár repült, a toll írt satöbbi. Gyakorlatilag ezt a módszert követtem, amikor egy újabb animátort szereztem. Kép be, minden mütyür bele, és csinálj nekem képet! Hát, nem csinált! Hogy szakadj meg! Mivel szükségem volt a honlaphoz bannerekre, pár illusztrációra, ezeket gyártottam le ezeknél a generátoroknál, miközben nagyokat sóhajtoztam, hogy nekem nem sikerül ilyet magam is csinálni. Ráadásul, a gondom az volt ezekkel az ott készült képekkel, hogy a kész képeken ott volt a generátor oldalának a linkje is, ami nekem egy csöppet sem tetszett, ezért rendületlenül folytattam a le-feltöltéseket, hogy hátha ....  Annyit átkozódtam emiatt, hogy könyvet lehetne írni róla.

Úgy két évvel ezelőtt történt, hogy nagyon sietnem kellett, ezért kapkodva akartam egy sima képet készíteni, és teljesen véletlenül, egy gif képet jelöltem ki, ráadásul nem a PhotoScape szerkesztőjét nyitottam meg, hanem a gif animátor modulját. Csak akkor jöttem rá, hogy hibát csináltam, amikor a program elővarázsolta nekem a kép három kockáját, mert felbontotta az animált képet. Már majdnem ki is léptem volna onnan, amikor leesett a tantusz, hogy mit is látok! Egy kép helyett három van? Ez hogy lehet? Megálltam a mozdulattal, és néztem, néztem az egyes képkockákat, majd hangosan nevetni kezdtem. Igen, mert megláttam rajtuk a kis változtatásokat, hogy minden kockán apró eltérés van, és máris világossá vált az animálás alapelve.
Jézus Mária! Ennyi? Ilyen egyszerű? Több képet kell berakni az animátorba? Ez nem lehet igaz, hogy erre nem jöttem rá korábban, vagy nem írta le senki, hogy én is tudjak róla! Milyen fazonok vannak a neten, hogy még ilyen egyszerű dolgot sem képesek leírni?

Azonnal ki is próbáltam, és csak úgy vaktában válogatva a képeim közül, gyorsan beraktam három képet, hogy lássam, tényleg jól gondoltam-e? És igen! A képek váltották egymást! Egy képpé alakultak! Isten az égben, hogy én milyen hülye vagyok! Hiszen, teljesen logikus is a dolog! Nos, innentől kezdve, megkezdődött az animátori tevékenységem!

Most, én pótolom a mások hanyagságát, és leírom a hozzám hasonló sötét agyú társaimnak, hogy:
Animálni úgy lehet, hogy minimum 2, azaz kettő képet kell berakni egy animátorba, és a két képen legyen legalább 1, azaz egy olyan részlet, ami eltér egymástól, illetve a két kép egymást követő váltása nem lehet 0, azaz nulla idejű.
Ennyi. Na? Milyen vagyok? Tudom, tudom! Egy igazi angyal!

Egy példán bemutatom, hogy mit tudok jelenleg. Van még hova fejlődni, de már az elvet ismerem, és határ a csillagos ég!

A példa:
Lett egy képem. Nem tetszik rajta, hogy fekete a háttér a rózsa körül, mert csak, ezért átalakítom. Lehetne az is, hogy kivágom a képből a rózsa alakját - amit azért meg is tettem útközben, hihi -, hogy oda rakjam majd, ahova akarom, de én máshogy döntök, és ezt a képet tovább is szerkesztem.

1. lépésként, behúzom a bal egérgomb nyomva tartásával az előzőleg megnyitott PhotoFiltre képszerkesztőbe.

2. lépésként, a varázspálcával belekattintok a ronda fekete háttérbe, olyan helyre, ahol még csak véletlenül sincs másik színárnyalat. Ezzel elérem, hogy kijelöltem a ronda feketeséget.

3. lépésként, keresek egy olyan színárnyalatot, ami tetszik nekem, ugyanakkor eltér a feketétől nagyon. A színkereső rudacskával belekattintok, így az aktivált szín már az lesz számomra (nagy piros négyzettel jelölt az alábbi képen). Miért nem azonnal valami textil hátteret rakok a Stroke and fill modult használva? Mert mindjárt meglátod! A kiöntő vödörrel (kis piros keretben a képen) belezúdítom a világoskék festéket a kijelölt területbe, és máris ott az igazamat alátámasztó folt. A fekete alap nem egységes volta. Ez olyan hiba, amit egy mintás textillel nem lehet jól javítani, viszont egy sima színnel igen.

4. lépésként, a képemet felnagyítom, ez esetben elég a 300%-as nagyítás is, illetve, változtatok a kijelölésen, és az Összes képet kijelölöm a Select All gombra kattintva a Selection menüben, mert csak akkor lesz aktív az ecset modul is, és az ecsetformára kattintva szépen, pontosan átfestegetem az összes ronda foltot az egész képen. Az ecset nagyságát folyamatosan változtatom, aszerint, hogy milyen közel van a folt magához a hasznos képrészemhez.

Ha ügyesen dolgoztam, akkor tökéletes világoskék hátterem lesz, a rózsám sokkal szebben néz ki így. Erre az egyenletes alapra már lehet mintás háttérképet is rakni - és ekkor ki is lehet vágni akár, ahogy én meg is tettem, ha már eddig eljutottam vele -, ahogy az alábbi képen is látszik. Egyet kell tenni, elmenteni a művet a képtárba, Mentés másként módon.
Most mondom, hogy én minden elvégzett művelet után, Mentés másként /Save as/ formával mentem el a képet, mert már jártam úgy, hogy meggondoltam magam, viszont a vissza nyíllal nem tudtam addig a képig visszajutni, mert korlátozott a lépésszám, ebből okulva inkább mentek és mentek. Majd kitörlöm a végén a gépről, ha már mindennel készen vagyok.

5. lépésként, visszahívom a PhotoFiltrébe a világos hátterű képemet, és a varázspálcával belekattintok a világoskék háttérbe. Megint kijelölte nekem ezt a területet, amibe jobb egérgombbal kattintva, feljön egy kis ablak, aminek az egyik menüje a Stroke and fill (Vonás és töltés). Rákattintok erre. Feljön egy újabb ablak, amiben több dolgot is be kell állítani. Először is, ki kell venni a pipát a Stroke ablakból, mert nekem most nem kell semmilyen kontúrvonal. Viszont, pipát kell tenni a Fill options és a Fill pattern ablakba. Ez utóbbival már lenyitható az a kis sárga menüablak, amivel eljuthatok a képtáram olyan részére, ahol keresgélni tudok egy jó háttérkép után. Ha sikeresen eldöntöttem, hogy mi is kell nekem, akkor az OK gombra kattintva rögzítem is ezt.

 

Máris átalakult a képem háttere, amit mentek a Mentés másként / Save as módon:

6-7. lépés: Igen ám, de én azt találtam ki, hogy az animálásnál a háttér változzon. Miért? Csak. Ezért, a képszerkesztő vissza nyilát használva, megint visszajutok a világoskék hátterű rózsához, amit a varázspálcával újfent kijelölök, megint belekattintok a jobb egér gombbal, és a Stroke and fill táblán megint új hátteret keresek. Speciel nekem, ennek a háttérnek van négy féle színárnyalata, mert csináltam korábban a PhotoScape színezőjével, így most az egyik árnyalatot hívom elő, majd megismétlem az egészet, hogy egy harmadik árnyalatom is legyen.

    

Talán jól látható a képeken, hogy csak pici eltérés van a színekben, de pont ez a jó nekem most. Ezzel a három háttérképpel még lesz dolgom később is.

8. lépésben keretet készítek mind a 3 képhez - egyenként persze. Ehhez, a PhotoFiltre Image /Kép/ modulját használom először. Ott megkeresem a lenyíló ablakban az Outside frame /Külső keret/ menüt, és rákattintok. Kapok egy ablakot, amin egy méretező sáv, egy color sáv és egy Background pattern sáv is van. Pipát kell tenni ez utóbbi ablakába, és az alapértelmezett 20-as méretet 10-re csökkenteni, mert a Filterben lévő 3d keretező ilyen széles csak. Ezután rákattintok a kis sárga mappára,  és kezdhetek bogarászni a képtáram képei között. Én egy teljesen világoskék csipkénél maradtam végül. OK gomb, majd Mentés másként. Ezt csináltam meg mindhárom kép esetében. Mivel a program nem változott, így már nem kellett újra keresgélnem, csak behúztam a képet, amin épp dolgoztam volna, és OK gombot nyomogatni állandóan. 

9. lépésben, kivételesen, ezzel a művelettel párhuzamosan, ahogy megkaptam a világos keretet egy-egy képnél, máris felkattintok a Filter /Szűrők/ menüre, ott kiválasztom a Frame /Keret/ modult, abban pedig a Smoothed frame /Sima keret/ lehetőséget választom ki.

Szuper! Kész a három képem keretezése.

      

10. lépésben, tovább bonyolítom a dolgot. Újabb keretet adok a képnek. Ehhez, szintén az Image menü - Outside frame modulját használom, ahogy fentebb már írtam, de most a nagyságot 25-re állítom, a behívott háttérkép az, amivel variálok a különböző képeknél. A legvilágosabb árnyalatú képemhez a közepes árnyalatúnak a hátterét teszem, a legsötétebbnek a legvilágosabbat, a közepesnek marad a legsötétebbé. A lényeg, hogy minden alapképé más szegélyű legyen.

       

11-12. lépésben, újfent előkapom a teljesen világos, csipke háttérképemet, és megint 10-esre állítom az Image - Outside frame modult, majd mind a 3 képnek megcsinálom a legkülső keretét, amiket azonnal - 12. lépés - a Filter - Frame - Smoothed frame módjával ki is domborítok.

       

13. lépésként, tovább csicsázom a képeimet, és árnyékolt alapra teszem mindet, hogy 3D hatást érjek el velük. Ehhez, az Image /Kép/ menü Outside drop shadow /Külső süllyesztett árnyék/ modulját használom. Ha rákattintok erre, kapok egy táblát, amin beállítom az árnyékolás szélességét /Width/, az árnyék erősségét /Opacity/, illetve az alapkép szélességét /Margin/, amire az egész kerül majd. Ez után eldöntöm, hogy az árnyékom merre is kerüljön. Én ez esetben, a Bottom/Right /Alsó/Jobb/ részt választom ki. Pipát teszek a Background pattern kis négyszögébe, és a sárga mappát megnyitva, előásom megint a világos csipkémet. Ezzel, az alapkép háttere egyezni fog a belső területek keretével. Mind a 3 kép esetében megcsinálom ezt a műveletet, úgy, hogy egyszerűen behúzom az épp használni kívánt képet a PhotoFiltrébe.

Íme, a munka eredménye:

       

14. lépésben, jöhet a szövegelés. Készen van a képsor, tehát már lehet írni is rá. Én egyszerűen a PhotoFiltre Text menüjét használtam, és a Szeretettel szót akartam a képekre varázsolni. Ennek a leírását nem teszem meg, mert egy másik oldalamon már leírtam a módszert ("Mekk mester" a szöveggyártó címmel). Csak annyival egészítem ki azt a szöveget, ami az itteni képekhez kell, éspedig, hogy a szavak hátterének a világos csipkémet választom újfent, illetve az Angle módot használva, 45°-kal elforgatom a szót. Egyszerűen azért, mert nem férne el máshogy, ha megfelelő nagyságú betűvel írok, amit még olvasni is lehet. Saját döntés, hogy nem rakom bele a rózsába a szöveget. Csak.

Viszont! Viszont! Viszont! Most jön az igazi feladat, ami az animáláshoz valóban szükséges! Ha nem akarom, hogy a beírt szavam össze-vissza ugráljon, csak a háttér váltson színt, ahogy terveztem, akkor nem mindegy, hogy hova is kerül a szó az egyes képeken. Tehát, amikor az első képen felrakom a megírt szóképemet, kisakkozva, hogy hol is lenne a legjobb helye, akkor a végleges helyről azonnal leolvasom a pozíció koordinátáit, ahova beillesztettem. Egyszerűen, egy papírra felírom ezeket a koordinátákat. A következő képnél, már addig csúsztatgatom a szavamat, amíg oda nem kerül, ahol a koordináták szerint lennie kell. Egy pixelnyit sem térhet el semerre!
Ahogy az alábbi képen látszik (remélem igen), a képszerkesztő alsó szélén mindenféle adatok vannak a képünkről. A kép szélessége, magassága, de ami a lényeg, az új, beillesztett szavunk helyzete is leolvasható. A piros négyszögben lévő adatok közül, a 36 a szavam helyzetét mutatja a nagy kép széléhez képest, a 156 pedig a szavam felső sarkának magasságát a nagy kép felső széléhez képest. Ha ezt a két adatot feljegyzem magamnak, már könnyű dolgom lesz a következő képnél. Az ottani nyíl után lévő adatok a szavam bal, illetve alsó részének koordinátáit jelentik. Bármelyik használható. Ha nem írom fel ezeket, akkor gáz van, és kezdhetem elölről az egész szógyártást. Mondjuk, ilyen hibát én már nem követek el, de volt idő, amikor bizony igen.
Ezt az elvet minden olyan mütyürkénél követni kell, amikor egy kész képsorba újabb képrészletet akarunk berakni, de nem akarjuk, hogy az is mozogjon.

        

15. lépésben, miután a nehezén túl vagyok, jöhet a PhotoScape képszerkesztő Szerkesztés modulja! Méretezni fogom a képet! Ugyanis, az alap képemtől már jóval szélesebb lett az egész, hiszen több pixelnyi kerettel bővült. A PhotoScape Főoldal gombjára kattintva, ott pedig a Kép mérete modult választva, a lenyíló ablakban egyszerűen beírom azt a számot, amit méretként akarok - 420 px, ugyanis, ez tetszik a honlapom képeslapküldő moduljának, ami független az én akaratomtól. Ez után, még egy műveletet megcsinálok, mielőtt menteném a képet:

16. lépésben, megint írok. Bevallom őszintén, hogy ezt a lépést lehetne a PhotoFiltrében is csinálni, de ott valahogy mégis más annak a betűnek a formája, amit még rábiggyesztek a képeimre. A C - mint Caesar - monogram már minden képemen szerepel, amiket én fabrikáltam. Miért? Csak. Hiúság? Talán. Önreklám? Lehet. A lényeg, hogy a PhotoScape jobbat csinál, mint a PhotoFiltre. Tehát, megcsinálom a C-betű beírását minden képre, aminek már pár éve fix a nagysága, az árnyéka, a betűtípusa, csak a színén szoktam változtatni, aszerint, hogy a kép milyen színezésű - mindig figyelve a pozíció tartására. A másik ok, amiért a PhotoScape szerkesztőt használom erre, mert egy új mütyür beállításánál, ő ad nekem egy táblát, és oda egyszerűen beírom a koordinátákat, és ő oda is teszi. A PhotoFiltrénél kézzel kell tologatni a képet, ami sokkal lassabb, hiszen az ember egere nem teljesen stabil szerszám erre a műveletre. Szóval, a Scape ebben sokkal jobb és praktikusabb képszerkesztő. Amikor készen vagyok, akkor mentem a képet.

17. lépésben, jöhet az animálás. Ezt, ha jpg formátumú képem van, akkor a PhotoScape GIF animáció moduljában végzem el. Miután nyitva van a PhotoScape képszerkesztő, egyszerűen átkattintok a fejlécen a Szerkesztés modulról a GIF animáció modulra. Ezért is szeretem ezt a képszerkesztőt. A képtáramból simán, bal egér gombbal fogva tartva, behúzom a képeket egymás után. Már látom is, hogy villog az egész cucc. Állítok az Idő beállítása gombbal rajta, hogy hogyan is lenne jobb az animáció sebessége - ez egy kis sakkozás megint -, és ha elégedett vagyok, akkor jöhet a mentés, már szigorúan GIF formátumban, amit automatikusan hozzá is rendel a modul, valami új néven!

 Ez lett! Ez van! Eszi, nem eszi! Nekem tetszik!
A képen stabil az alap, az összes keret, a rózsa és a szövegkép, viszont a kék árnyalatok folyamatosan váltják egymást a háttereken, így érdekes villogó hatása lett a képnek.

Ezt a képet felraktam már a Képeslapküldő galériámba is, küldd el valakinek, ha neked is tetszik! Ha segítettem neked elkerülni a sok butaságot, amit én csináltam az évek során, akkor jó!
Ha nem, akkor is pusszancs!

Caesar - Caesar színei - 2012. 07. 12.

Kommentár:

 

vissza a címoldalra 
Hogy állsz a sporttal?
Eredmények
További szavazások
 


caesarom.com címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu